Secto Design

Secto Design

Verlichting wordt vaak onderschat in je interieur, maar het is een essentieel onderdeel om de inrichting tot zijn volle recht te laten komen.

De vorm en afwerking van het armatuur (de houder van de lichtbron) en de plaats van de lichtbron (het type lamp) die hierin is opgenomen bepalen de manier waarop een lichtbundel wordt uitgestraald op een bepaalde oppervlakte. De lichtvlek die ontstaat is dus afhankelijk van het verlichtingsarmatuur, met de keuze van het armatuur beïnvloedt je dus in belangrijke mate de positie van en de soort lichtvlek. Daarom bespreken we hierna de belangrijkste (hoofdtypen) verlichtingsarmaturen.

Hangarmatuur:

Dit type armatuur kan in een interieur een belangrijke decoratieve waarde hebben, door de keuze van de kap en de positionering van de armatuur. De armatuur hangt aan het plafond met snoeren, pendels of staaldraden, waardoor de verlichting lager in de ruimte, bijvoorbeeld boven een tafel wordt aangebracht, de verlichting geldt dan hoofdzakelijk voor de tafel. Neem ongeveer 60 cm afstand tussen lamp en tafel.

Een Downlight is een type hanglamp dat het licht recht omlaag richt, waardoor er meer contrasten ontstaan dan bij de gewone hanglamp. Met downlights op regelmatige afstanden in een ruimte kun je een hoge ruimten optisch verlagen, gezelliger maken. Het is belangrijk dat men niet verblind wordt door het licht, vooral bij te grote kappen boven een hiervoor relatief te smalle tafel kan een verblinding ontstaan.

Marcel Wanders

Marcel Wanders

 

Inbouwarmatuur en opbouw spots:

Deze armaturen zijn meestal ingebouwd in het plafond en dienen dan meestal als basisverlichting. De lichtbron is vaak halogeen of led, die tegenwoordig meestal individueel gericht kan worden, deze richtbare inbouwspots zijn eigenlijk altijd te verkiezen boven de statische omdat hiermee een grotere flexibiliteit kan worden gecreëerd in het verlichtingsplan.

Je kunt inbouwspots bijvoorbeeld ook in een kast met glazen schappen toepassen, waardoor spannende decoratieve effecten ontstaan en de objecten die worden belicht extra aandacht krijgen. We zien nog wel eens dat het gekozen materiaal voor de spots afwijkt van de andere armaturen, bijv.. een messing spot in combinatie met RVS armaturen, wat een storend effect kan hebben.

2046d4bb2c91f6f528108de4961d7d2e

Inbouwspots

Wandarmaturen

Wandarmaturen kunnen op allerlei manieren zijn uitgevoerd (direct, indirect, uplight, downlight, diffuus) en ze zorgen voor een plezierig basislicht of een sfeerverlichting. Op goedgekozen en regelmatige afstanden van elkaar, verdeeld over een ruimte kunnen ze zorgen voor een belangrijke ruimtewerking, aangezien ze als het ware de omtrek en hoogte van de ruimte aanlichten. Een montagehoogte van 1.80 is voor de meeste situaties een juiste keuze.

Zelfgemaakt wandlamp DIY

Zelfgemaakt wandarmatuur DIY

Daarnaast kan een wandarmatuur (met een geconcentreerde lichtbundel omlaag) ook gebruikt worden voor accentverlichting, bijv. naast een bed of fauteuil.

Staande armatuur:

Dit type armatuur is in allerlei varianten verkrijgbaar, met rechte voet of gebogen voet (booglamp) afhankelijk van het type kap, al dan niet draaibaar te gebruiken als indirect en direct licht, in uplight en downlight variant, met alle eigenschappen die hiervoor al besproken zijn. Staande lampen kunnen door de hoogte en vorm een belangrijke decoratieve rol spelen in het interieur.

Er zijn vele verschillende uitvoeringen mogelijk met direct- indirect en diffuus licht. Diffuus licht in de gehele ruimte is geschikt als basisverlichting. Een indirecte plafondarmatuur richt de lichtstralen in de eerste instantie op het plafond, de ruimte lijkt hierdoor hoger. Door terugkaatsing vanaf een licht plafond wordt de lichtopbrengst vergroot.

26950b31d6b3b5b9bb9be25484b7db8c

Staande lamp koper

Hou bij het positioneren van verlichtingsarmaturen rekening met de volgende ruimte-effecten:

– Een armatuur die vanf het plafond (direkt) naar beneden schijnt geeft minder licht, dan een armatuur die het licht (indirekt) eerst op een deel van (het witte reflecterende) plafond of de wand schijnt waardoor het licht wordt weerkaatst en de lichtopbrengst wordt vergroot.

In de hierbovenstaande armatuur is een handige combinatie gemaakt tussen direct ( ten behoeve van lezen) en indirect licht gemaakt.

– Iedere (indirecte) armatuur die het licht eerst richt op een deel van (het witte reflecterende) plafond en wand laat de kamer hoger en ruimer lijken dan bij het gebruik van een directe armatuur.

– Het licht dat via een wand of plafond weerkaast wordt geeft mooiere contrasten (schaduwwerking) en voelt vaak prettiger dan een directe lichtstraal.

– Een ruimte heeft licht en schaduw nodig om hierin de vormen, structuren en diepte te kunnen beleven.

Hier werden de meest gebruikte verlichtingsarmaturen vanuit hun functie- en uitvoeringskenmerken besproken. Het is in dit verband nog belangrijk om op te merken dat armaturen vanwege hun uitvoering niet altijd geschikt zijn voor het gebruik in iedere ruimte. Zo zijn er voor de ‘natte ruimten’ speciale armaturen nodig die berekend zijn op (condens)vocht. Het is dus belangrijk om bij het uitzoeken van armaturen er ook op te letten of ze geschikt zijn voor de omstandigheden (bijv. warmte, kou en vocht) in de ruimte.

Naast de behandelde functionele taken van armaturen (en lampen) hebben deze natuurlijk ook een belangrijke ruimtelijke- en decoratieve waarde in het interieur.

Zoals je kunt lezen komt er nog veel kijken bij het aanschaffen van verlichting of het maken van een verlichtingsplan. MOOD InterieurStudio kan je hierbij helpen!